Beleef Zonnemaire

Kunst – Cultuur – Muziek – Historie

Menu

Beleef Historie

Smederij Verhulst

Dijk van Bommenede 62
4316 AT Zonnemaire

Smederij Verhulst Zonnemaire

In het jaar 1877 verwierf smid P. Verhulst een woonhuis, smederij en erf in Zonnemaire, zoals vermeld in officiële documenten die waren opgesteld door de toenmalige notaris J. Moolenburg uit Zierikzee.

Deze Verhulst hield zich destijds voornamelijk bezig met het hoefijzeren van paarden, zoals toen gebruikelijk was.

In 1915 zette J.M. Verhulst, de zoon van de eerder genoemde P. Verhulst, het bedrijf voort. Het was een traditionele smederij, waar hoofdzakelijk paarden werden beslagen en oud hand- en smeedwerk werd uitgevoerd. In 1942 trad Piet Verhulst, de zoon van J.M. Verhulst, toe tot het bedrijf van zijn vader. Naast het traditionele smidswerk begon Piet Verhulst zich ook te richten op gas, water en loodgieterswerk (GaWaLo). Hij besloot ook een benzinepomp te installeren, wat een verstandige zet bleek met de opkomst van autoverkeer. Een winkel met huishoudelijke artikelen naast de smederij werd beheerd door mevrouw Verhulst-Maïs, de echtgenote van Piet Verhulst. Na de Tweede Wereldoorlog werd ook landbouwmechanisatie geïntroduceerd. De verkoop en reparatie van landbouwmachines en tractoren werd een belangrijk onderdeel van het bedrijf. In 1967 trad de zoon van Piet Verhulst, Jan Verhulst, toe tot het bedrijf en nam hij de verkoop van machines en tractoren op zich. Het bedrijf breidde uit met een loods aan de voet van de Dijk van Bommenede.

In een relatief korte periode slaagde hij erin om het bedrijf te transformeren tot een toonaangevende speler in de landbouwmechanisatiesector in de regio. Helaas kwam er een abrupt einde aan het bedrijf door het onverwachte overlijden van Jan Verhulst op 21 juni 2013. De voormalige woning en de oude smederij zijn nu in particuliere handen. Een deel van de loods aan de voet van de Dijk van Bommenede wordt gebruikt als hondenschool door Froukje Kneepkens, terwijl het andere deel dienst doet als locatie voor het bouwbedrijf Stoel.

Smederij Verhulst
Smederij Verhulst

Piet Verhulst in oude smederij
Piet Verhulst in oude smederij

Piet Verhulst
Piet Verhulst

Jan Verhulst met hond Rintin
Jan Verhulst met hond Rintin©2023 Beleef Zonnemaire.