Beleef Zonnemaire

Kunst – Cultuur – Muziek – Historie

Beleef Historie

Smederij de Vos - De Bie

Breedveld 3
4316 BA Zonnemaire

Terwijl je de Oostweg verlaat, kom je aan op het Breedveld waar de smederij van Abr. de Vos gevestigd was. In 1958 werd deze smederij overgenomen door A.L. de Bie. Naast het traditionele smeed- en reparatiewerk legde hij zich voornamelijk toe op mechanisatie in de landbouw.

Binnen enkele jaren stond het Breedveld vol met landbouwwerktuigen. Gelukkig deed zich de kans voor om het schoolgebouw aan de Oostweg voor een periode van 10 jaar te huren, met uitzondering van de gymzaal, en met een optie tot aankoop binnen deze termijn, verleend door de gemeente. Dit schoolgebouw was overbodig geworden vanwege de bouw van een nieuw schoolgebouw midden in het dorp.

Na de benodigde aanpassingen aan het gebouw, verhuisde het bedrijf in 1963 naar de Oostweg. In 1980 werd ook de gymzaal bij het bedrijf betrokken. Onder leiding van Anton de Bie groeide het bedrijf uit tot een vooraanstaand mechanisatiebedrijf in de landbouw. In 1986, na het overlijden van zijn vrouw, trok de Bie zich terug en droeg de leiding over aan zijn zoon. Deze slaagde er niet in om het succes van het bedrijf voort te zetten, waardoor het bedrijf in de vroege jaren ’90 helaas moest sluiten.

De oude smederij op het Breedveld werd verkocht aan Jo Linssen, die er in 1974 een horecagelegenheid genaamd Taveerne “d’Ouwe Smisse” opende. Dit begon als een jazzcafé en verwierf bekendheid buiten de dorpsgrenzen vanwege de livemuziek en uitgebreide platencollectie. In 2003 moest Jo Linssen om gezondheidsredenen stoppen, waarna er verschillende eigenaren volgden, maar niemand slaagde erin om het eerdere succes van Linssen te evenaren.

Sinds maart 2013 staat Evert van Dilst aan het roer. Hij heeft met succes Taveerne “d’Ouwe Smisse” in ere hersteld, waar men niet alleen uitstekend kan eten, maar ook weer kan genieten van live jazzmuziek op zondagmiddagen.

©2023 Beleef Zonnemaire.