Beleef Zonnemaire

Kunst – Cultuur – Muziek – Historie

Beleef Historie

Cafe - discotheek gruttepikker

Dijk van Bommenede 42
4316 AT Zonnemaire

Cafe - discotheek gruttepikker

Dijk van Bommenede 42: Voormalig Café Flohil, voorheen van Splunder. In 1957 kwam het café onder het beheer van Gerrit en Sjaan van den Berge. Vanaf dat moment werd het omgedoopt tot Café De Volharding. Advertenties in de Nieuwsbode onthullen regelmatige dansavonden op zaterdag, inclusief tijdens de jaarlijkse kermis in Zonnemaire, die altijd viel op de eerste zaterdag in juli, gevolgd door maandag en dinsdag.

In 1959 zorgde van den Berge voor opschudding door het grootste amusementsorgel van Europa aan te schaffen, afkomstig uit de nalatenschap van jonkvrouw Mortier uit Antwerpen. Dit indrukwekkende orgel kreeg de naam “Mortierorgel” na enkele aanpassingen om geluidsoverlast te minimaliseren. Op 28 maart 1959 werd het officieel ingewijd met een dansavond.

Op 1 januari 1961 vond een gemeentelijke herindeling plaats op Schouwen-Duiveland, waarbij Zonnemaire, Dreischor, Noordgouwe, Schuddebeurs en Brouwershaven één gemeente werden. Dit bracht hevige emoties teweeg onder de bevolking over de locatie van het nieuwe gemeentehuis. Een petitie met bijna 1300 handtekeningen werd ingediend om Zonnemaire als vestigingsplaats voor het gemeentebestuur te behouden, maar uiteindelijk werd besloten dat het gemeentehuis in Brouwershaven zou komen.

In 1966 werd J.M. Jacobsen, samen met zijn vrouw Gré Berrevoets, de uitbater van Café De Volharding. Jan Jacobsen bleef tot 1975 werkzaam in het café. In 1976 kwam Pim Kotoun, met zijn vrouw Greet, in het café en transformeerde het pand tot de discotheek “De Gruttepikker”. Deze naam, die de bijnaam is voor inwoners van Zonnemaire, gaf het pand een geheel nieuwe identiteit.

In mei 1979 kwam Gijs Scholten als nieuwe uitbater in “De Gruttepikker”. Op 13 juli 1982 werd het pand openbaar verkocht volgens artikel 1223 BW, met een makelaar uit Goeree-Overflakkee als koper. Het pand kwam vervolgens in handen van de familie C.G. van Doorn, die al eigenaar waren van het bekende café Bommenede. Onder dezelfde naam ging de discotheek door en werd op 6 augustus 1982 heropend.

Helaas werd het pand vele jaren later gesloopt om plaats te maken voor zes nieuwe dijkwoningen in 1996.

©2023 Beleef Zonnemaire.